Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
. -

 

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ν. Σηφουνάκης παρευρέθηκε σήμερα, ύστερα από πρόσκληση, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Λέσβου στο πλαίσιο των εργασιών της Ελληνο-Γερμανικής Συνέλευσης με τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και Εντεταλμένου για την Ελληνο-Γερμανική Συνέλευση κ. Φούχτελ και αντιπροσωπείας από εμπειρογνώμονες και βουλευτές της γερμανικής Βουλής.

Ο κ. Φούχτελ στην ομιλία του τόνισε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, στο πλαίσιο του Συμφώνου Ελληνο-Γερμανικής Συνεργασίας που υπέγραψαν το 2010 ο τότε Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου με την Καγκελάριο κα Μέρκελ.

Στη συνέχεια ο κ. Φούχτελ επισκέφθηκε το Ελαιοτριβείο – Μουσείο «Βρανά» στον Παπάδο της Γέρας, όπου ξεναγήθηκε στους χώρους του από τους υπευθύνους του Μουσείο και τον κ. Σηφουνάκη, μέλος της εταιρείας «Αρχιπέλαγος», η οποία πριν από 9 χρόνια ανέλαβε την αναστήλωση του παλιού βιομηχανικού αυτού μνημείου της Γέρας - που δημιούργησε η οικογένεια του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη – και την μετατροπή του σε Μουσείο.

Ο κ. Σηφουνάκης, κατά τη συζήτηση που είχε με τον κ. Φούχτελ του επεσήμανε την αδήριτη ανάγκη να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα τέτοιου είδους θεματικών Μουσείων στην απομακρυσμένη νησιωτική Ελλάδα, τα οποία έχουν υψηλά πάγια έξοδα λειτουργίας και συντήρησης, χωρίς τα έσοδά τους - που προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τα εισιτήρια των επισκεπτών – να μπορούν να τα καλύψουν. Σημείωσε ότι στην πλειοψηφία τους τα θεματικά αυτά μουσεία, όπως το Ελαιοτριβείο-Μουσείο «Βρανά», είναι απόρροια της πρωτοβουλίας ιδιωτικών φορέων, κατά βάση μη κερδοσκοπικών πολιτιστικών οργανισμών, που δεν λαμβάνουν μόνιμη χρηματοδότηση από δημόσιους πόρους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σηφουνάκης παρέδωσε σχετικό υπόμνημα προς τον κ. Φούχτελ ζητώντας του να εξετάσει κάθε πρόσφορο μέσο και δυνατότητα, προκειμένου να βρεθεί ένας μόνιμος χρηματοδοτικός μηχανισμός των πάγιων εξόδων λειτουργίας και συντήρησης τέτοιου είδους μνημείων του πολιτισμού μας, που πέραν των άλλων εμπλουτίζουν το τουριστικό προϊόν που προσφέρει η χώρα μας.